מהם המקצועות המתאימים לנוודות דיגיטלית ?
בשנים האחרונות אנו עדים לתופעה חדשה בשם "נוודות דיגיטלית". משמעות המונח הינו פרילנסרים העובדים מכל מקום בעולם, כאשר שני הדברים היחידים להם הם זקוקים לביצוע עבודתם זה לפטופ וחיבור לאינטרנט. ניתן למצוא עסקים רבים העובדים עם נוודים דיגיטליים, ביניהם שירותי תרגום וחברות לקידום אתרים, בניית בלוג בווררדפס ועוד.
במאמר זה נסקור את האפשרויות המקצועיות העומדות בפני מי ששוקל להתנסות בנוודות דיגטלית, מהם המקצועות הבולטים בתחום ומיהם המעסיקים הפוטנציאלים, כך שתוכלו להחליט האם אתם יכולים להשתלב בקהילת הנוודים הדיגיטליים בעולם.
הרשימה של המקצועות המומלצים
- מתרגמים – בין המקצועות הראשונים ש"יצאו לעצמאות" וכיום נדיר למצוא שכירים בתפקיד זה. חברות רבות השכילו להבין שמתרגם מקצועי, הבקיא בשתי שפות ברמת שפת אם, לא בהכרח חי במדינה בה החברה ממוקמת. הנוודים הדיגיטליים העוסקים בתרגום יכולים להרשות לעצמם לעבוד גם ללא אינטרנט זמין 24/7, שכן רוב עבודות התרגום מבוצעות אוף-ליין והצורך בחיבור לאינטרנט הוא בעיקר עבור שליחת עבודות התרגום המוכנות ותקשורת מול הלקוח.
מנהלי אתרי איקומרס (מסחר אלקטרוני) – זירות המסחר הרבות כגון eBay ו- Amazon הענקיות, המציאו מחדש את המושג "מנהל חנות". עסקים קטנים וגדולים מצאו עצמם נשאבים לעולם המסחר האלקטרוני, פותחים חנויות וירטואליות ומגלגלים מחזורים של מיליוני דולרים בזכות צעד זה. אנשים רבים ראו בתחום הזדמנות כלכלית נדירה ופתחו חנויות וירטואליות במגוון הרחב של הפלטפורמות הקיימות בשוק.
מלאי המוצרים איננו חייב לשבת במחסן הביתי שלך ואפילו לא במדינה בה אתה חי. באופן זה ספקים רבים מסוגלים לשלח מוצרים מכל מקום לכל מקום בעולם מבלי לפגוש או אפילו לשוחח עם הלקוח. נווד דיגיטלי הבוחר לנהל חנות אינטרנטית חייב לשהות באיזורים עם אינטרנט מהיר, שכן לרוב העבודה היא מול כל העולם ושעות העבודה יכולות להיות סביב השעון.
תפקידי פרסום ושיווק ברשתות החברתיות ובמנועי החיפוש – מקצוע נוסף שנולד כתוצאה מהקידמה הטכנולוגית והתלות שלנו באינטרנט, הוא שלל תפקידי הפרסום באינטרנט, בין אם ברשתות החברתיות ובין אם במנועי החיפוש. גם תפקיד זה הופך עם השנים להיות נחלתם של פרילנסרים ופחות ופחות חברות בוחרות להעסיק עובדים שכירים "אין-האוס". מי שבוחר בתחום זה מכיר היטב את רזי- הפרסום והשיווק באינטרנט. הוא יודע לזהות מגמות בעולם, אופנה שמשתנה, משפיענים בקרב הקהל הרלוונטי ומה גורם ללקוח לבחור חברה אחת על פני האחרת.
בנוסף, תחום זה מצריך הבנה רבה בקריאה וניתוח דו"חות ויכולת הסקת מסקנות גבוהה בכדי להניב תוצאות טובות עבור הלקוח. העוסקים בתחום זה יכולים לעבוד מכל מקום בעולם ובתנאי שיהיה חיבור אינטרנט איכותי. הממשקים הטכנולוגיים עימם עובדים (כגון ממשק פייסבוק או גוגל אנליטיקס), לא מאפשרים עדכון או שינוי מודעות ללא חיבור אינטרנטי זמין.
כותבי תוכן ובלוגרים – תפקידים אלו הם תוצר של השנים האחרונות ולוקחים בו חלק בעיקר צעירים הפעילים מאוד ברשתות החברתיות או כותבי תוכן לאתרים בנושאים השונים. התפקיד כולל כתיבה ולעיתים צילום במטרה לקדם תכנים ומוצרים מסויימים ולכן ניתן לבצעו מכל מקום בעולם.
מעצבי אתרים (UX/UI)– למעצבי אתרי אינטרנט יש תפקיד חשוב ביותר ממנו נגזרת התרשמותו הראשונית של לקוח המבקר באתר. העיצוב יכול אפילו להשפיע על מידת האמינות והאיכות בה החברה נתפסת במוחו של לקוח פוטנציאלי. תפקיד מעצב אתרים מגוון מאוד ויכול לכלול שלל שירותים, בהתאם לרצונותיו ויכולותיו של המעצב. מאחר ומדובר בעבודה שכולה מול מחשב (שלא כמו מעצב בגדים/ עיצוב פנים), ניתן לבצעה מכל מקום בעולם ואפילו בזמן טיסות ללא חיבור 24/7 לרשת האינטרנט.
מקדמי אתרים – תפקיד זה, בשמו המקצועי הוא "מנהל SEO", כלומר קידום אורגני (לא ממומן/ פרסום). משמעותו קידום האתר במנועי החיפוש (בדגש על גוגל) על-מנת שיופיע בין הראשונים בתוצאות החיפוש של לקוח פוטנציאלי המעוניין לרכוש שירות או מוצר מסויים. מיקום גבוה בגוגל, משמעותו חשיפה ליותר לקוחות והגדלת הסיכויים שייכנסו לאתר ויבצעו רכישה. עבודה מסוג זה, כמו הקודמות לה, מצריכה חיבור אינטרנטי בכדי לבצע שינויים ולתקשר עם מגוון העסקים והספקים במטרה להרחבת שיתופי הפעולה.
צלמים ועורכי וידאו – כמו כל יתר התפקידים שהוזכרו, גם הצלמים ועורכי הוידאו, יכולים להרשות לעצמם לבצע עבודתם מכל מקום בעולם, בהנחה שכל הציוד הנדרש זמין עבורם. הצלמים של היום אינם הצלמים של פעם ורבים מהם למדו לעשות שימוש מדהים במצלמת הסמארטפון שלהם ולהעלות את התוצר לאינסטגרם, לשביעות רצונם של מליוני עוקבים. היכולת לנדוד בין יבשות אפילו משדרגת את תוכן התמונות המועלות על- ידם, בדגש באינסטגרם, ומאפשרים להם להיות מוכרים לא רק במדינה ממנה הגיעו אלא גם בכל מדינה בה הם מבקרים.
האם נווד דיגיטלי יכול לעסוק בכל תחום?
אומנם, מדי שנה, עולמנו הופך להיות כפר גלובאלי קטן בו התקשורת, העברת המידע ויצירת שיתופי הפעולה הבינלאומיים הופכים לקלים ומהירים בזכות הקידמה הטכנולוגית והאינטרנט בראשה. אך, נותרו עדיין מקצועות רבים המחייבים עובדים להגיע מדי יום למשרדם מבלי יכולת להתנהל כמו נווד דיגיטלי.
נשים לרגע בצד את מקצועות עבודת הכפיים המחייבים את העובד להגיע למפעל או לשטח בו הוא עובד, ונבחן את המקצועות המשרדיים המצריכים עבודה מול מחשב.
תפקידים אותם לא ניתן לבצע כנווד דיגיטלי הם, למשל:
- תפקידים ברמת סיווג גבוהה – תפקידים בהם לא ניתן להוציא חומר מחוץ לכתלי המשרד וכמובן לא להעביר חומרים ברשת האינטרנט.
- תפקידים המצריכים פגישות פרונטליות רבות – בין אם לצורך הצגת מצגות, ישיבות חברה, ניהול צוותי עובדים, השתתפות בכנסים, ירידה לשטח וכל דבר המצריך נוכחות פיזית של העובד, גם אם לא מדובר ברמה היום- יומית.
- תפקידים המצריכים זמינות מיידית – כל תפקיד המצריך טיפול בתקלות, מענה מיידי, עבודה בשעות זהות לשעות העבודה של יתר העובדים בחברה וזמינות מעבר לשעות העבודה. נווד דיגיטלי תלוי בהימצאות חיבור אינטרנטי בסביבה ועל כן עלול להיווצר מצב בו לא יהיה זמין, כגון בטיסות או במקרים בהם יש הבדלי שעות משמעותיים בין מדינות.
ניתן להסיק כי לא כל חברה ועסק יכולים להרשות לעצמם להעסיק נוודים דיגיטליים. בבואכם לחפש מעסיק חדש, בחנו היטב את אופי החברה ומהות התפקיד ולא רק את התאמתכם המקצועית.
אילו חברות עובדות מאפשרות מקצועות של נוודות דיגיטלית?
המכנה המשותף של כל מקצועות הנוודים הדיגיטליים, הוא שהם מתחייבים לתוצר מסויים בזמנים מסויימים מול לקוח, אך אינם נדרשים "להחתים כרטיס" במשרד בכדי להוכיח שעבדו. בהתאם לכך, חברות אשר יסכימו לעבוד עם נווד דיגיטלי, אלו הן חברות שיותר חשוב להן לקבל תוצאות בזמן ופחות מהתהליך שעובד עשה עד אשר סיים את המוטל עליו. הנווד הדיגיטלי נמדד על התוצר, התוצאות שמספק, ולא על זמן עבודתו או השקעת משאבים מצידו.
דוגמא לכך ניתן למצוא בחברת תרגום המעבירה למתרגם פרויקט תרגום משפה אחרת לאחרת. החברה מצפה לקבל את המסמך המתורגם בלו"ז שנקבע מול המתרגם (או במקרה שלנו, הנווד הדיגיטלי). לחברה לא איכפת כמה שעות עבד המתרגם כל יום ואיפה ישב כאשר ביצע את התרגום, העיקר שהגיש תוצר איכותי בזמן.
חברות נוספות הנעזרות רבות בשירותם של נוודים דיגיטליים הן חברות לקידום אתרים (הן אורגני והן ממומן), חברות לבניית אתרים ובכלליות כל חברה העוסקת בשיווק דיגיטלי ומציעה סל שירותים ומוצרים נרחב ללקוח שלה ומתחייבת על תוצרים איכותיים ולא בהכרח על כמות שעות עבודה.
טיפים אחרונים למקצועות לנוודות דיגיטלית
לסיכום, ניתן לומר שבימנו ישנם מקצועות ותפקידים רבים המאפשרים לעובדים להיות נוודים דיגיטליים ולשוטט בעולם בעודם עושים הכנסה ראויה. עם זאת, ההתחלה לא תמיד קלה ורבים מהנוודים הדיגיטליים החלו דרכם כשכירים לפני שפרשו כנפיים ועפו לעבר עצמאות שרובנו חולמים עליה.
יש לזכור שעליכם לרכוש השכלה רלוונטית לתחום בו הנכם רוצים לעסוק (בין אם לימודי תואר/ תעודה ואפילו דרך קורסים און- ליין ללימוד עצמי). חשוב לדעת לשווק את העסק שלכם (את עצמכם!) נכונה ולהיות מסוגלים להראות תיק עבודות מרשים לכל לקוח פוטנציאלי אליו אתם פונים. עם הרבה מוטיבציה ואמונה עצמית, כל אחד יכול להרשות לעצמו להיות נווד דיגיטלי ולהתאימו לשוק הולך וגדל של פרילנסרים העובדים מכל מקום בעולם, חווים תרבויות שונות ומגוונות, מטיילים ובמקביל עובדים במקצוע מכובד שהם רכשו במהלך השנים.