בחירת נושא סמינריון
חשוב לא לבחור בנושא כללי מידי המקשה על איסוף חומרים ומקשה ביכולת לענות על שאלת המחקר. ההמלצה היא לבחור תחילה בתחום רחב שיש לכם עניין בו ובהמשך הגדירו לעצמכם את הנושא בצורה מצומצמת יותר. את בחירת הנושא ניתן לעשות באמצעות העלאת שאלות ממוקדות, בחירה להתמקד בפילוח אוכלוסייה מסוים ואף בחירה בדוגמה נקודתית מתוך הנושא הרחב.
דוגמה לנושא רחב וצמצומו: השפעת התערבות הממשלה על שוק העבודה אל שאלת מחקר ממוקדת יותר – באיזה אופן השפיע תוכנית מס הכנסה שלילי על ישראל בשנים 2010-2020?
כיצד להתמודד עם כמויות החומר שאספתם?
ההמלצה היא להדפיס את כל החומרים שאספתם ולמרקר בהם את החלקים הרלוונטיים. חשוב להבין שאין כל טעם בלקרוא את החומרים מבלי לסכמם ולצמצם אותם לבטח כשמדובר בכמות רחבה.
קיימות מספר שיטות לסיכום וארגון המידע. בחרו לכם את הדרכים המועדפות עליכם, תוך שימת דגש לסמן ולעשות שימוש במידע ונתונים הרלוונטיים למחקר שלכם.
כתיבת ראשי פרקים
לאחר איסוף כל החומרים חשובים לעשות סדר ולנסות לקבל תמונה רחבה של החומר שאספתם ומה עוד חסר לכם על מנת להתחיל ולבנות את שלד העבודה שכולל בתוכו את ראשי הפרקים. את המקורות שלכם תוכלו למיין לראשי הפרקים שיצרתם, מה שיקל עליכם בעת כתיבת העבודה.
כתיבת העבודה ל"הקורא הסביר"
צאו מנקודת הנחה שאת העבודה שלכם יקרא "הקורא הסביר" שהוא קורא המתעניין במחקר שלכם אך אין הוא קרוב ומומחה בתחום. אי לכך חשוב להעניק סימוכין לכל מושג, אישיות ואזכור גם אם לכם הוא מרגיש טריוויאלי.
שמירה על שפה גבוהה ואחידות בסגנון הכתיבה
חשוב להקפיד על שפה נקיה וצחה, בחירת מילים נאותה ושמירה על כללי הדקדוק. שפת כתיבת עבודות אקדמאיות איננה מאופיינת ב"שפת רחוב", כשיש משמעות רבה למילים והביטויים בהם תבחרו. חוסר עקביות בבחירת המילים ובחירה מרושלת שלהם ייתפסו כאקט לא מקצועי מצידכם ואף ייצרו תחושת בלבול אצל הקוראים.