מתוך רשימת המקצועות הפופולריים, אין ספק כי עריכת הדין היא אחד מתחומי העיסוק הכובשים את המקומות הראשונים.
העולם המשפטי מאז ומעולם הצית את דמיונם של יוצרים רבים והיווה את הנושא ליצירות רבות בתרבות הפופולרית, מספרות ועד קולנוע ושלל תוכניות טלוויזיה.
מחקרים רבים שנעשו במדעי החברה, מראים באופן עקבי כי חלק ניכר מן הילדים חולמים להיום עורכי דין.
סוד הקסם של המקצוע
נשאלת השאלה, מה יש בתחום המשפטי שמושך רבים כל כך? ישנם כמה היבטים במקצוע אשר עשויים להסביר זאת.
מקצוע יוקרתי
העבודה בבתי המשפט, החליפות והגלימות והפוטנציאל לשכר גבוה שהמקצוע טומן בחובו, הופך את עולם המשפטים לבעל זוהר של יוקרה. עוד בימי קדם, נחשבו המשפטנים לאנשים מכובדים ובעלי שאר רוח אשר רבים נשאו אליהם את עיניהם. אין כל פלא, אפוא, שרבים מהפוליטיקאים הבולטים הם בעלי הכשרה משפטית.
שליחות
תפקיד של עורך הדין הוא בעל חשיבות לאין ערוך לחוסנה של מדינה דמוקרטית. הוא מממש את זכותו של כל אדם להליך הוגן ומסייע להם לתבוע את הצדק אשר הם מאמינים כי ראוי להם.
עניין
על אף שהתחום המשפטי עשוי להיות אפור לעתים, ודורש שינון של חוקים ותקדימים מעלי אבק, רבים מתכני הלימוד מרתקים מאוד ומחדדים את השכל באופן משמעותי.
תחום מאתגר
מדי יום ביומו, עורך הדין מנהל מאבק על האמת. תוך חתירה לניסוח טיעונים, התוויית דרכים שונות לסתירת היריב והעמקת בקיאותו בחוק, עורך הדין נמצא למעשה בתנועה מתמדת.
תחומי עריכת הדין
ישנם תחומים רבים בהם עורך הדין יכול לבצע את תפקידו. אלו התחומים העיקריים בהם נעשית העבודה המשפטית.
משפט פלילי
זוהי כנראה האסוציאציה הראשונה שעולה לנו כשאנחנו חושבים על מקצועו של עורך הדין. עו"ד פלילי יכול לעבוד בפרקליטות המדינה בתפקיד התובע או לשמש כעורך דין מטעם ההגנה של נאשם. התחום הפלילי עוסק בעיקרו בעבירות שנעשו על ידי אנשים שונים על חוקי המדינה ומטרת הדין הפלילי היא לבסס את אשמתם או חפותם ולדון אודות העונש שייקבע להם.
משפט מסחרי
תחום המשפט המסחרי עוסק בעיקר בעניינים משפטיים בין חברות וגורמים שונים בתעשייה ובפיננסים. עורך דין המתמחה במשפט מסחרי ילווה לרוב גורמים עסקיים ויספק להם ייעוץ משפטי, יסייע להם לנסח חוזים וילווה אותם בעסקאות, במיזוגים ובבניית שותפויות ארוכות טווח. תחום זה נחשב לאחד מהרווחיים ביותר.
משפט אזרחי
התחום המשפטי המסדיר סכסוכים בין אנשים פרטיים במגוון רחב של נושאים. כל תביעה שעשוי להגיש אדם כנגד אדם אחר, בנושאים אשר אינם מהווים עבירה פלילית, ייפול על תחום המשפט האזרחי. כך למשל יוכל עורך דין המתמחה במשפט אזרחי לעסוק בנזיקין, בדיני משפחה ובנושאים רבים נוספים.
משפט בין-לאומי
תחום המחולק לשניים: משפט פומבי – בו מוסדרים היחסים המשפטיים בין מדינות; ומשפט פרטי – המתייחס לדינים שבין אנשים או גופים ממדינות שונות.
יכולות ותכונות הנחוצות לעורך הדין
עורך הדין צריך להיות בעל יכולת לימוד טובה, חד וחריף במחשבה ובעל זכרון טוב לחוקים השונים. עליו להיות בעל יכולת ביטוי מרשימה בעברית ולעיתים אף באנגלית (למשל בעבודה בהייטק). הוא נדרש להיות בעל קליטה מהירה, כדי ללמוד בכל פעם מקרה חדש. הוא צריך להיות גם מתוחכם.
המסלול של לימודי המשפטים אינו פשוט שכן הוא מצריך נוסף ללימודי התואר גם עמידה בבחינות הסמכה חיצוניות והשלמת סטאז’. לכן מי שפונה למסלול זה צריך להיות בעל עמידות טובה בלחצים, הן מקצועיים והן בינאישיים. יש תחרות רבה במקצוע, קשה להשיג התמחות במשרדים היוקרתיים, בפרט כשיש עודף של עורכי דין במשק.
עורך הדין העוסק בעבודת ייצוג בבית משפט צריך להיות תקיף ובטוח בדבריו. לעיתים עליו אף להקצין כדי לשכנע. מי שבישן או בלתי אסרטיבי ייתכן שיתאים פחות לתפקיד זה. לעומת זאת עבודת הניירת שמאחורי הקלעים מצריכה תכונות אחרות כגון סבלנות לאותיות הקטנות, יסודיות אך גם תקתקנות, כדי לעמוד בלוחות הזמנים.
יש בעבודת עורך הדין גם מרכיבים פסיכולוגים. הוא מהווה לא פעם משענת עבור לקוחו. עורך הדין צריך להיות הן בעל יכולת שירותית והן בעל יכולת שיווקית. בשל התחרות בתחום, עליו לדעת למתג ולשווק את עצמו ושירותיו, כך שהלקוח יבחר בו ולא במתחריו. עליו להיות שאפתן, אם ברצונו לטפס בסולם הדרגות ולהפוך לשותף במשרד או לשופט.
תנאי ההעסקה – כמה מרוויח עורך דין
אמנם בעת ההתמחות המשכורת נמוכה, אך לאחר מכן משכורתו של עורך הדין נחשבת גבוה למדי. מנגד, יש לזכור כי מדובר בעבודה קשה, מבחינת שעות עבודה ולחצים במהלכה. ישנם גם תפקידים לחוצים פחות באופיים, למשל מרצה למשפטים באקדמיה.
תחומים ונושאי לימוד במסלול ללימודי משפטי
בלימודי משפטים לתואר ראשון אפשר לרכוש ידע בתחומים האלה:
נושאים רווחים נוספים בלימודי משפטים: משפט חוקתי, יישוב סכסוכים, זכויות אדם, משפט ותרבות, מימון, מגדר, שיווק, מקרקעין, אסטרטגיה ודיפלומטיה, טכנולוגיות מידע, טרור וביטחון, מנהל ומדיניות ציבורית, יישוב סכסוכים בין-לאומיים, ועוד.
שלושה תנאים לקבלת הרישיון לעיסוק בעריכת דין
- רכישת השכלה משפטית במוסד להשכלה גבוהה.
- סיום שנת התמחות באחד המשרדים לעריכת דין.
- מעבר של מבחנים חיצוניים מטעם לשכת עורכי הדין.